Page 13 - Raudteeliiklusõnnetuste 2021. a ohutusjuurdluste aastaaruanne
P. 13

 Ohutusjuurdluse Keskuse tööd juhib juhataja. Talle allub kolm ametnikku, kelleks on ekspert lennuõnnetuste uurimise alal, peaspetsialist laevaõnnetuste uurimise alal ja peaspetsialist raudteeõnnetuste uurimise alal. Lisaks moodustati 2021. aastal eraldi töögrupp teenistujatest, kelle ülesanne on anda esialgne hinnang 1994. a hukkunud reisparvlaeva „Estonia“ hukuasjaolude kohta.
Ainult Ohutusjuurdluse Keskus omab õigust võtta vastu otsus õnnetusjuhtumi, tõsise õnnetusjuhtumi või vahejuhtumi ohutusjuurdluse läbiviimiseks. Ohutusjuurdlus tuleb läbi viia 12 kuu jooksul ja samal ajal peab valmima uurimisaruanne. Ohutusjuurdluse aruande allkirjastavad kõik uurimiskomisjoni liikmed või selle puudumisel uurimise läbi viinud juhtivuurija. Aruanne kinnitatakse OJK juhataja poolt. Seejärel edastatakse ta asjaosalistele ja avaldatakse veebilehel. Vahearuanne avaldatakse 12 kuu möödudes ohutusjuurdluse alustamisest, kui selle aja jooksul ei ole suudetud viia ohutusjuurdlust lõpule.
1.4 Organisatsiooniline struktuur
Eesti Vabariigi Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi orgaaniliseks osaks on Ohutusjuurdluse Keskus. Ohutusjuurdluse Keskus on ainuke struktuuriüksus ministeeriumi koosseisus, mis ei kanna osakonna nimetust. Sõltuvalt osakonna suurusest võivad nad olla jaotatud talitusteks. Hoones, kus asub Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium, paikneb ka mitmeid teisi ministeeriume milleks on Rahandusministeerium, Justiitsministeerium ja Sotsiaalministeerium. Ratsionaalse rahalise kulu ja töökorralduse huvides on mõned osakonnad nagu personaliosakond ja kantselei nende jaoks ühine.
OJKs töötavate ametnike hulk on väike ja seetõttu väiksemateks struktuuriüksusteks ta jaotatud ei ole. OJK täidab spetsiifilisi eriõigusi nõudvaid tööülesandeid, mistõttu on ta osakondadest erinev ja õiguslikult iseseisvam. 2021. aastal otsustas Vabariigi Valitsus anda Ohututusjuurdluse Keskusele tähtajaliseks ülesandeks viia läbi reisiparvlaeva Estonia 1994. aastal hukkumise asjaolude esialgne hindamine, mille tulemusel otsustatakse, kas taasalustada juhtumi uurimist või mitte. Estonia huku töörühma moodustamiseks eraldas Vabariigi Valitsus eraldi rahalised vahendid, mis ei kuulu OJK eelarve hulka. Estonia huku esialgseks hindamiseks on tööle võetud 8 tähtajalist töölepingu alusel töötavat spetsialisti, kes ei ole riigiametnikud. Nende töö on ohutusjuurdlust läbi viivatest ametnikest separaatne.
Ohutusjuurdluse Keskuse tööd juhib juhataja. OJK-s töötavad ametnikud on koosseisulised. Iga ametnik vastutab talle ainuomaselt kinnitatud transpordivaldkonna ohutusjuurdluste korraldamise eest.
13
Aastaaruanne 2021



























































































   11   12   13   14   15