Page 12 - Raudteeliiklusõnnetuste 2021. a ohutusjuurdluste aastaaruanne
P. 12

 3) Korraldada tõendusmaterjalide loetelu viivitamatu koostamine ning rusude, raudteeveeremi, infrastruktuuriseadeldiste ja -komponentide kontrollitud eemaldamine uurimiseks või analüüsiks.
4) Viivitamata juurde pääseda pardaregistreerimis- ja muudele teavet salvestavatele seadmetele ja nende salvestistele ning need enda kontrolli alla võtta.
5) Viivitamata saada enda käsutusse ohvrite surnukehade ekspertiisi tulemused.
6) Küsitleda juhtumiga seotud raudteetöötajaid ja teisi tunnistajaid, kellel võib olla ohutusjuurdluse seisukohalt tähtsat teavet ning nõuda ohutusjuurdluseks
vajaliku teabe kinnitamist või andmist.
7) Koostöös kriminaalasja kohtueelset menetlust toimetava uurimisasutusega
juurde pääseda kogu asjassepuutuvale teabele ja dokumentidele.
8) Viivitamata juurde pääseda juhtumiga seotud isikute uurimise tulemustele.
9) Saada juurdepääs juhtumiga seotud raudteeinfrastruktuuriettevõtja,
raudteeveoettevõtja, hoolduse eest vastutava üksuse ning Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti asjakohasele teabele ja dokumentidele.
1.3 Organisatsioon
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium koosneb paljudest struktuuriüksustest, millest üks on Ohutusjuurdluse Keskus. OJK asub ministeeriumi teiste struktuuriüksustega samas hoones, kuid eraldi korrusel. Spetsiifiliste ülesannete täitmiseks on OJK-le kehtestatud vastav eriseisund. Eriseisundi praktiliseks tagamiseks on OJK ametnike töökohad kabinettides, kusjuures ministeeriumi teised ametnikud töötavad enamasti avatud kontoris. Õiguslikult on OJK eriseisund tagatud vastavate sätetega „Lennundusseaduses“, „Laevasõidu ohutuse seaduses“ ja „Raudteeseaduses“. OJK kasutab teiste osakondade pädevusi ja teeb nendega koostööd, kuid säilitab täieliku iseseisvuse koostöö vajaduse ja pädevuste kasutamise määra üle otsustamisel. Ministeeriumi teised struktuuriüksused on OJK suhtes tugiteenuste osutamise rollis. OJK tööplaan on üks osa ministeeriumi tööplaanist ja siin kajastuvad tema põhilised tegevused.
Ohutusjuurdluse Keskusel on oma logo, kirjaplank, veebilehekülg ja parlamendi poolt kinnitatud sõltumatu eelarve. Kõik teised osakonnad kasutavad ministeeriumi vastavaid ühiseid atribuute. OJK ametnikul on töötõend. Töötõend võimaldab selle omanikul tööülesannete täitmisel kasutada seadusega sätestatud erilisi õigusi. Töötõendit saab kasutada isikutuvastamise dokumendina ja talle on kantud lühidalt loetelu objektidest, millele juurdepääsuõiguse ta tagab ning selle Euroopa Liidu ja siseriiklikud õiguslikud alused. Raudteeõnnetuste uurija töötõend kehtib kuni 01. veebruarini 2022.
12
Aastaaruanne 2021




















































































   10   11   12   13   14